Om mig

 

Namn: Anu Maria Söllvander

Född: 1 mars 1969 i Karhula, Finland

Bor: I Västerås sedan flytten från Finland 1976

Yrke: Leg. sjuksköterska

Arbetar: Nattetid på avdelningen för lungsjukdomar, Centrallasarettet i Västerås

Stjärntecken: Fiskarna, fast jag tror inte på astrologi

Familj: Tre barn - två pojkar och en flicka, två whippets, tre katter och ett varierande antal råttor

 

 

Intressen: Förutom djur så älskar jag musik, böcker och film. Har jämt musik omkring mig i form av skivor eller radio. Läser en hel del böcker varje år men det går i perioder. Ibland läser jag ut flera böcker i månaden medan det ibland blir en paus på någon månad då jag nöjer mig med skvallertidningar och annat lättsmält. Har läst litteraturvetenskap på Örebro Universitet och Mälardalens högskola (80 p) helt för nöjes skull. Det var stundtals jobbigt med all litteratur att läsa in men i det stora hela var utbildningen en stor nöjestripp som jag inte ångrat en sekund trots studielånen. Mitt djurintresse har jag haft så länge jag minns men mina föräldrar var lite snåla på att låta mig ha djur när jag bodde hemma. Jag har tagit igen skadan rejält sen jag flyttade hemifrån och det är många olika djurarter som passerat mitt hem under åren. Har haft marsvin, hamster, orm, fiskar, groda, kaniner, undulater, nymfparakiter, sebrafinkar förutom mina nuvarande skyddslingar. Gillar också papperspyssel. Scrapbooking, kort och rubberstamping bla har jag sysslat med nu i några år.

 

Bra böcker:

Böcker (som allt annat) är en smaksak. Inte säkert att man gillar det andra gillat osv. Vissa böcker i historien är läsvärda för att det är banbrytande och har förändrat författarnas sätt att skriva för all framtid. Ett verk som är så sensationell att den ändrar hela litteraturhistorien är absolut läsvärd även om den i våra moderna ögon inte är särskilt bra som story. Jag har med några sådana banbrytare i min klassikerlista men bara sådana som jag tror att man kan ha behållning av även om man inte studerat litteraturhistoria. Jag vill att alla ska kunna läsa klassiker och tycka att de är ok istället för att se dem som helt obegripliga historier. Helt klart finns det många fantastiska verk som man behöver hjälp att tolka för att förstå vad som är så fantastiskt med dem. Ofta behövs det bara att läsaren vet när boken är skriven och den rådande samhällssynen då och de rådande existentiella värderingarna för att hon ska förstå budskapet bättre. Sen finns det otaliga böcker som man inte kan beskylla för att ha annan budskap än att underhålla, och inget fel i det. Jag blir gärna underhållen av en bok i ett par dagar som det kan ta att läsa ut dem. Ibland önskar jag att en bok räckte längre!

 

Moderna: Allt av Kristina Lugn (lyrik), allt av Wislawa Szymborska (lyrik), det mesta av Håkan Nesser (kriminalromaner), det mesta av Henning Mankell (kriminalromaner), det mesta av Karin Fossum (kriminalromaner) och för att nämna några bra moderna verk som jag gillar: Deborah Spungen, Inte som andra döttrar, Frank Mc Court, Ängeln på sjunde trappsteget och Lyckans land, Mikael Niemi,Populärmusik från Vittula, Jonas Hassen Khemiri, Ett öga rött, Katarina Mazetti, Grabben i graven bredvid och Tarzans tårar, Majgull Axelsson, Aprilhäxan, Rosario är död (oerhört allvarlig och gripande!).

 

Klassiker: Fjodor Dostojevskij, Brott och straff, Milan Kundera Varats, olidliga lätthet, Joseph Conrad, Mörkrets Hjärta, Franz Kafka, Processen, Moa Martinsson trilogin: Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor, Hjalmar Södergren, Den allvarsamma leken, Jan Fridegård, Trägudars land, Gryningsfolket, Offerrök, Hjalmar Bergman, Markurells i Wadköping, Émile Zola, Thérèse Raquin, August Strindberg, Röda rummet, Samuel Beckett, I väntan på Godot (drama), Albert Camus, Främlingen

 

Bra Filmer:

Lugnt Vatten (Dead Calm), 1988

The Fisher King, 1991

Döda Poeters Sällskap (Dead Poets Society), 1989

Wild At Heart, 1990

Pulp Fiction, 1994

Chindler's List, 1993

Titanic, 1997

Gladiator, 1999

Kill Bill - vol 1, 2003

Kill Bill - vol 2, 2004

Så som i Himmelen, 2004

 

Bra artister/grupper:

U2

R.E.M.

Lars Winnerbäck

Håkan Hellström

Kent

Olle Ljungström

The Ark

Stefan Sundström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cosmonitas tamråttor