Råttor är flockdjur och behöver leva med andra råttor. En människa kan aldrig ersätta sällskapet av en annan råtta oavsett hur mycket tid man än lägger ner till att pyssla om råttan. Råttor är bara lyckliga när de bor med en eller flera artfränder.

 

Burar:

 

Alla burdjur vill ha en så stor bur som möjligt så att de inte känner sig instängda och begränsade. Om du väljer mellan stor bottenyta eller höjd, så föredrar råttor att buren är hög, då de gillar att klättra och bo i flera våningar. Kaninbur vs. fågelbur = fågelburen vinner. 

 

Mina råttor bor i olika rum flockvis. Hanarna i en voljär i ett rum och honorna i ett annat rum. Rummen är anpassade efter råttor och är sladdlösa mm. Voljärerna är öppna i stort sett hela tiden så att råttorna kan gå in och ut som de vill.

 

Hanarnas rum:

 

 

 

Honornas rum:

 

 

Nedan hanarnas voljär:

 

 

Nedan honornas voljär:

 

 

Burmaterial och inredning:

Jag använder Toa-Lätt dvs papperspellets i en stor grund låda på botten som tjänar som toalåda. Man kan också strö pelletsen i ett lager över hela botten. Jag tror att aspflis är ännu bättre bottenmaterial men tyvärr går det inte att köpa det här i djurbutikerna i Västerås. Vanlig kutterspån ska man undvika då det inte ska vara bra för råttor. Jag har inte vetenskapliga fakta angående det men tar inga risker där. Den allmänna uppfattningen bland råttägare är att spån gjorda av barrträd innehåller terpentin som ska vara skadligt för råttor som är känsliga för ämnet. Det kan orsaka andningsbesvär och tumörer. Tidningspapper har jag på botten av buren.

Hyllor har jag gjort av plastlock till förvaringsbackar. De heter Flaj och finns på IKEA. Man får klippa dem i lagom storlek, smälta hål för buntband och fästa i gallret. Naturligtvis kan man använda andra lösningar. Det enda är väl att inte använda material som råttan äter upp eller material som suger upp kiss och därmed börjar lukta. Det ska gå lätt att torka av hyllorna. Det finns också färdiga hyllor att köpa i en del djuraffärer.

Jag har klätt hyllor med sk balkonggräs som jag tycker funkar bättre än tidningspapper som jag haft tidigare. Det håller sig fräscht längre och det håller sig kvar på hyllan bättre. Nackdelen kan vara om man har råttor som äter upp det - det är förmodligen inte nyttigt i stora mängder och dessutom lite retfullt att bara ha slamsor kvar efter ett tag.

En del inredningsprylar eg tänkta för papegojor passar bra för råttor också. Jag har tex hittat stegar och grova rep som går att fästa i gallret i fågelhyllan i djuraffären. Dessa kan råttorna klättra på för att komma upp på hyllorna i buren (om de inte föredrar att klättra på gallret, vissa av mina råttor gör det om det är bråttom).

Andra bra saker att ha i buren är tex små cykelkorgar för barn som råttorna kan ligga i eller andra lagom stora plastkorgar som går att fästa i burgallret. Hängmattor brukar råttorna älska att ligga i. Det gör du enkelt av ett gammalt örngott som du vid behov viker till lagom storlek och fäster i gallret med tex säkerhetsnålar eller gem.

 

 

 

 

 

Hö:

Råttor behöver inte hö i fodret som tex kaniner gör. Däremot kan hö vara ett uppskattat bädd- och bomaterial. Vill du använda det till råttorna bör du tänka på att det kan finnas ohyra i hö och råttor är ganska känsliga för ohyresmitta. Därför bör höet ligga i "karantän" på ett ställe där det inte kommer i kontakt med vilda djur i minst sex veckor innan du ger det till råttorna så att all eventuell ohyra och deras ägg dör.

 

Hjul:

Ett sk motionshjul ska råttor inte ha överhuvudtaget. Råttor är såpass stora djur att det finns inte tillräckligt stora hjul på den svenska marknaden som passar råttans kropp. I ett för litet hjul får råttan springa med "krokig" rygg och svansen böjd för långt in över ryggen. Risken för ryggskador är väldigt stor. Dessutom har man hjul för motionens skull och motion får råttan om den har en hög bur med hyllor på olika nivåer. En råtta tillfredsställer sitt motionsbehov med att klättra mycket i buren och genom att få springa fritt lite då och då i ett råttsäkrat rum.

 

Foder:

Foder är en viktig del i råttans hälsa. Råttor som får bra näringsriktig mat håller sig friskare och klarar av mindre sjukdomar som förkylning fortare. Exakt vad råttor behöver för proportioner av näringsämnena fördjupar jag mig inte här men det går att söka information i facklitteratur och på Internet. Kosten måste vara varierad och innehålla proteiner också då råttan är allätare och inte vegetarian som en del tror. Med en välbalanserad kost behöver du inte ge vitamintillskott. Basfodret som jag använder till mina råttor är lättkrossad säd med vete, havre, råg och korn som jag köper direkt från en bonde, då köper jag 30 kg och det räcker ett tag. Jag blandar i ungefär 1/3 gnagarblandning av bra kvalitet och ev också pressade ärtor, frön o dyl. Får man inte tag i säd kan man ge osötad müsli av bra kvalitet. Jag rekommenderar Finax Sunt &Gott. Till müslin lägger jag till annat som de gillar tex råg, hela linfrön, pressade ärtor, helt havre, helt vete, ibland gnagarblandning för råttor och möss.

 Jag ger dem nötter då och då (hasselnötter och oskalade jordnötter), men inte så ofta pga den höga fetthalten. Annat högt uppskattat godis är hundkex som de får någon gång i veckan. Det är bra för tänderna också eftersom det är hårt att knapra på.

Som färskmat får de rester från familjens middag ibland, barnmat, färska grönsaker och frukter, upptinad blandning av majs, ärtor och paprika, broccoli, kokt kyckling, fisk, räkor, ägg, pasta, ris potatis, keso mm. På sommaren tar jag in maskrosblad och gräs som är väldigt uppskattat. Färskmat får de vuxna råttorna dagligen, dräktiga och digivande honor samt ungar får färskmat 2-3 gånger om dagen.

 

Lite exempel på vad man kan ge för färskfoder:

Pasta, grönsaker och fiskbullar:

 

Rester från familjens Taco-middag, majs, ost, sallad, lite tomat, gräddfil och '

köttfärs (stekt men okryddad, samt lite pasta, till råttorna) :

 

Risoni, keso, broccoli, morot och blomkål:

 

Couscous, surimi, spenat, majs, gurka och morot:

 

Broccoli, morot, blomkål, pasta, skinka:

 

Frikadeller, avocado, banan, ris och krasse:

 

Lite ovanlig blandning; pasta, cous cous, grönsaker och pannkaka:

 

Nötkött, potatis, grönsaker, sallad:

 

Oskalade räkor, pasta och grönsaker:

 

Musslor, pasta och ärtor:

 

 

Torrfoder:

 

Eftersom jag blandar torrfodret själv kan det se lite olika ut från gång till gång.

Nedan lite mer müslibaserat:

 

Delar av R.E.M.-kullen äter med sin mamma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cosmonitas tamråttor